Twee jaar achtereen (2016 en 2017) waren ze besten op de marathonvluchten in de afdeling 7. Als je dan het derde jaar gelijk begint met de 1e prijs in de afdeling, dan kun je dat een pikstart noemen. Tom en Bianca van Dee uit Tiel hebben dat maar mooi voor elkaar gekregen. Op Perigueux van de afdeling 7 sloegen zij hun slag met hun ‘844’ van 2015. Een droomstart van het nieuwe fondseizoen voor deze sympathieke duivenliefhebbers. Het is ze gegund. Wat me verder opviel was de snelheid niet hoog was. Dit betekent dat ze op zaterdag geen hoge snelheid hebben kunnen maken en dat de duiven een groot deel van Frankrijk wind tegen hebben gehad. Het was een pittige vlucht de eerste marathonvlucht van de afdeling 7.

Perigueux afdeling 7
Op zaterdagmiddag 2 uur werden de 1.217 duiven van afdeling 7 Midden Nederland gelost in Perigueux. De afstand varieert van 800 tot 890 km voor deze liefhebbers. De eerst gemelde duif bleek ook de winnaar te worden. Het was ‘de 844’ van 2015 van Tom en Bianca van Dee uit het Betuwse Tiel. Vader en dochter Van Dee waren de laatste twee jaar al kampioen op de marathonvluchten van de afdeling 7. Een overwinning in de afdeling hadden ze nog niet gepakt, maar die kan nu ook van het verlanglijstje worden weggestreept. Ze hadden ook een mooi aantal prijzen met 5 van de 7 gezette duiven. De eerste 3 zaten op de plaatsen 1, 22 en 29. Ze klokte hun winnende duif om 8.05 uur op een afstand van 824 km. Dat was goed voor een snelheid van 1.191 mpm. Bijna 30 mpm sneller dan de nummer twee uit Lelystad, de comb. De Graaff-Gernaat. Deze polderbewoners hadden weer een ruime voorsprong op de winnaar van het brons Huib Bransen uit Putten. De 4
e en de 5e duif van afdeling 7 horen thuis op hetzelfde erf. Namelijk het erf van de zorgboerderij van Corné van Oeveren uit Overberg. Hij verhoogt zijn aantal top 10 plaatsen gelijk met twee, de top 10 plaatsen waar hij vorig jaar mee was begonnen op zijn nieuwe adres. Corné had verder met 11 prijzen en 20 mee een mooi prijspercentage. Dat haalde ook Wout van den Hoek uit Putten. Hij begon op plaats 10. Verder waren er geen spectaculaire uitschieters qua prijspercentages. De volgende liefhebbers die bij de eerste 25 prijzen stonden, haalden 50% prijs. Kees Kuijer uit Eemnes, Keynemans uit Leerdam en Peter Bleesing uit Kortenhoef.

De liefhebbers
De laatste twee jaar heeft u 
reportages van deze liefhebbers kunnen lezen op Het Marathonduivenjournaal. De belangrijkste feiten wil ik u in dit verslag niet onthouden.  Het begin van de duivensportloopbaan van Tom van Dee was 45 jaar geleden. Zijn schoonvader Gradus Smit was Toms eerste inspirator. Tom: ‘Bij hem verzorgde ik de duiven als het nodig was. In 1973 vanaf ons trouwen ben ik thuis begonnen met de duiven. Ik kreeg veel duiven van liefhebbers uit de omgeving.’ Met die duiven haalde Tom wel successen en had hij veel plezier. Op zijn huidige adres woont hij vanaf 1990. Vanaf die tijd werd meer en meer de overstap gemaakt richting de fond. De eerste echte marathonduiven kwamen van Piet Heikamp uit Zetten, aangevuld met wat duiven van Gijs Dolleweerd. Vanaf het begin van de jaren ‘90 was de grote fond de hoofdmoot bij Tom. De laatste jaren bestaat de combinatie uit vader Tom van Dee (64 jaar) en zijn dochter Bianca. Bianca is de steun bij het wegbrengen van de duiven, de administratie en voor de gezelligheid tijdens opwachten van de duiven. Sinds een kleine vijf jaar loopt Tom bij huis en verzorgt hij de duiven alleen. Het is voor hem een goede ontspanning.

Voorbereiding
Op 3 maart (vanwege de kou een week uitgesteld) startte het seizoen voor Tom en Bianca. De duiven werden toen voor de eerste ronde gekoppeld. De duiven brachten samen een jong groot tot een dag of 15-16. Daarna gingen de jongen met de duivin eraf. Vanaf dat moment zaten de duiven op weduwschap. De jaarlingen werden vanaf de tweede vlucht ingespeeld. De duiven van Perigueux hebben als voorbereiding 1000-1200 km gehad. Dit ging met twee vitessevluchten, eenmaal Melun (met Hank) en Pont St. Maxence.
De duiven krijgen vanaf deze winter driemaal in de week Bio Lugecol van Amanuel Oz in het water. Bij thuis wacht water met Probac 2000. Twee weken voor inkorving van Perigueux hebben alle duiven een geelpil gehad. Daar moeten de duiven het mee doen naast het voer en grit. Ze krijgen voer van Van Robays en Koopman All-in-One van Beyers met op de laatste dagen wat extra snoepzaad en pinda’s.

De winnende duif
De eerste duif van Tom en Bianca was ‘de 844’ van 2015. ‘De 844’ komt uit twee duiven afkomstig van Mijnis Gijsen uit Echteld. De vader is een kruising tussen een doffer van Willy Looymans en een duivin van Jan Polder (kleindochter Erik). De moeder komt uit een doffer van Saarloos en zn en een duivin van Jan de Wijs en zn, die ook de moeder van de duifkampioen 2007 van de GOU is. Hij won in 2017 de 45e NU Perigueux tegen 7.142 duiven. Een hele dikke 1:100 prijs! In de afdeling won hij de 14e tegen 1.870 duiven. ‘De 844’ won ook de 91e Orange tegen 924 duiven.
Op Perigueux 2018 hadden Tom en Bianca 7 duiven mee en 5 prijzen. Alle 7 duiven kwamen thuis. Een leuk detail … ‘de 838’ was nu en ook vorig jaar de tweede duif van Perigueux.

Tot Slot
Tom zag de duif aankomen. Tom: ‘Als een stip kwam hij er aan en viel gelijk op de plank en liep gelijk naar binnen. Ik wist dat het een vroege duif moest zijn. Van Limoges waren er immers pas een paar en dat was een kortere vlucht.’ Tom riep Bianca dat er één aankwam, maar ze geloofde haar vader niet. Bianca: ‘Toen zag ik op de klok, dat het echt was. Ik was er gelijk stil van, omdat we nog niks gehoord hadden. Ik dacht: Dit is top … we zitten er weer bij. Toen later bleek dat het de 1e was …waren we super blij! Dit is een droom die uitgekomen is. Het is het op eennahoogste wat je halen kan, toch?’
Tom en Bianca nogmaals gefeliciteerd !!! Maak er samen wederom een mooi seizoen van. Deze overwinning is binnen … prachtig!!!

Tom en Bianca van Dee winnen Perigueux in Afd. 7 MN