Tom en Bianca van Dee Kampioen Marathonvluchten

 

Afdeling 7 Midden Nederland 2016

23 dec, 2016

Tom en Bianca van Dee Kampioen Marathonvluchten Afdeling 7 Midden Nederland 2016

Als verslaggever van De Fondkrant kwam ik in de jaren ’90 van de vorige eeuw met regelmaat in de Hogestraat in Tiel. De stad van Betuwe-jam en zijn Flipje. In die jaren woonden naast de broers Rini en Tom van Dee (apart spelend met duiven … trouwens) de oude topper Adrie van Zon. Adrie had duiven die van Duffel tot en met Barcelona aan de kop konden vliegen en ik kwam daar met enige regelmaat, omdat hij naast diverse kampioenschappen in groot verband ook nog weleens een NABvP-concours won. Toms jongere broer Rini was in de jaren een liefhebber waar je moeilijk van won op de overnacht fond en als je een keer van Rini won dan was er altijd nog Tom. Over deze broers heb ik eveneens meerdere verslagen geschreven. Rini is verhuisd en Adrie heeft het tijdelijke voor het eeuwige geruild. Nu heeft alleen Tom, samen met zijn dochter Bianca, nog een duivenhok op de Hogestraat staan. En na een periode dat je hen niet elke keer aan de kop van de uitslag zag staan, hebben ze de laatste jaren weer de weg naar boven gevonden. In 2016 werden ze Kampioen Marathonvluchten van de afdeling 7 Midden Nederland. Een voorlopig hoogtepunt en tevens een prachtige prestatie !!! Het lukt je vast niet elk jaar om liefhebbers als Steenbeek en zn, Orné Hardeman, Henk de Bree, Wout van den Hoek, Rob van Moorselaar, Piet van Straten, Gebr. Holleman, Herman Koopman en Albert Poulisse allemaal tegelijk te verslaan. Tom en Bianca deden dit in 2016 wel.

 

De liefhebbers

Deze combinatie bestaat uit vader Tom van Dee (64 jaar) en zijn dochter Bianca. Bianca is de steun bij het wegbrengen van de duiven, de administratie en voor de gezelligheid tijdens opwachten van de duiven. Sinds enkele jaren loopt Tom bij huis en verzorgt hij de duiven alleen. Het is voor hem een goede ontspanning. Hij is in de duivensport terecht gekomen door zijn schoonvader Gradus Smits, de grootvader van Bianca. Tom: ‘Daar verzorgde ik de duiven van hem als het nodig was. In 1973 vanaf ons trouwen ben ik thuis begonnen met de duiven. Ik kreeg veel duiven van liefhebbers uit de omgeving.’ Met die duiven haalde Tom wel successen en had hij veel plezier. Op zijn huidige adres woont hij vanaf 1990. Vanaf die tijd werd meer en meer de overstap gemaakt richting de fond. De eerste echte marathonduiven kwamen van Piet Heikamp uit Zetten, aangevuld met wat duiven van Gijs Dolleweerd. Tom: ‘Op de verkoop in de club kocht ik een IJsbonte doffer van de Belg Kerkschot. Later koppelde ik deze doffer aan een duivin van Dijkhuizen uit Amersfoort. Uit dit koppel kwamen verschillende hele goede duiven uit zoals ‘de 32’.’ Deze doffer won altijd de 1e of 2e prijs op vluchten als St. Vincent en Dax van Tiel tegen toppers als Van Tuil als Neerbos en zn, Adri van Zon en Peter van der Linden. Dat was begin jaren ’90.

11-081

St. Vincent en Perigueux

Het seizoen 2016 begon halverwege juni met de Koninginnenvlucht St. Vincent. Op deze vlucht hadden Tom en Bianca hun geroutineerde ploeg van 6 weduwnaars mee. De helft kwam thuis voordat de prijzen verdiend waren. De eerste van dit trio won de 10e prijs in afdeling 7 tegen 1.123 duiven. Nationaal was dat goed voor de 30e prijs tegen 3.278 duiven. De tweede duif was ook prima op tijd met de 231e nationaal en de derde kwam net nadat de helft van de prijzen waren verdiend. De eerste duif van St. Vincent is een prachtige donkere doffer van 2011, ‘de 81’. De vader van deze goede doffer is van het oude soort van Tom en Bianca, met redelijk veel bloed van de duiven van Piet Heikamp. Deze vader was een regelmatige prijsvlieger op St. Vincent, maar niet zo goed als zijn zoon. De moeder van deze teletekst-duif is een zwartbonte duivin en deze duivin heeft naast het goede oude bloed van de stam van Tom en Bianca veel bloed van de Van der Wegen-stam van Hennie Wennekes uit Tiel.

De tweede vlucht van het jaar was Perigueux. Op deze vlucht spelen Tom en Bianca overwegend onervaren twee-jarige duiven. In 2016 waren dit er 11 en de vierde prijsduif won de 289e prijs tegen 1.888 duiven. De eerste duif had de 63e prijs en nationaal de 165e tegen ruim 7.000 duiven. De vierde duif won later op Orange een nog betere prijs en die gaan we bij deze vlucht nader bespreken. Perigueux was de minste vlucht van de 6 vluchten die voor het kampioenschap van de afdeling tellen. Slecht was het allerminst, maar op de andere vluchten lieten de Tielse duiven van de Hogestraat meer van zich spreken.

 

De voorbereiding op het seizoen

Half februari startte het seizoen voor Tom en Bianca. De duiven werden toen gekoppeld. De duiven brachten samen een jong groot tot een dag of 15 of 16. Daarna gingen de jongen met de duivin eraf. Vanaf dat moment zaten de duiven op weduwschap. Vanaf de eerste vlucht worden de duiven ingespeeld. Dit inspelen loopt door tot en met de eerste dagfondvlucht. Daarna worden er ploegjes gemaakt. De doffers van 3 jaar en ouder gaan naar St. Vincent en later Albi. De twee-jarigen gaan naar Perigueux en later naar Cahors. De jaarlingen worden goed ingespeeld op de eendaagse fond en krijgen één marathonvlucht (Orange of Bergerac). Verder hebben deze toppers uit Tiel 7 duiven voor de eendaagse fond.

 

Het hok

In de tuin staat 9 meter duivenhok. 6 meter is voor de weduwnaars en 3 meter is voor de jongen. Het hok is een aantal jaren terug wat aangepast. De verluchting is zo gemaakt dat er een schoorsteen-effect is ontstaan. Er zitten onderin roosters en de ‘vuile’ lucht wordt bovenin de nok afgevoerd.

Het hok

 

Albi en Orange

De derde en vierde vlucht waren Albi en Orange. De laatste vlucht was een vlucht met een ochtendlossing en een zware ook. Voor de ZLU-spelers … deze vlucht was gelijk met Marseille. Op Perigueux werd door Tom en Bianca redelijk gespeeld en zeker niet goed. Er werden wat punten verspeeld, dus begon (achteraf gezien) de achtervolging richting de eerste plaats van de Afdeling 7 Midden Nederland op het onderdeel Marathonvluchten. Op 8 juli Albi gingen 9 (vooral oude) duiven mee. Ruim de helft eindigden in de prijzen. De eerste duif won in afdeling 7 de 11e prijs tegen 1.037 duiven. Nationaal won hij de 30e prijs tegen 3.278 duiven. De doffer die deze mooie prijs op zijn naam schreef, is ‘de 049’ van 2011. In zijn loopbaan won hij diverse prijzen op de vluchten Cahors, Perigueux en Bergerac. De prijs op Albi was zijn voorlopig hoogtepunt. Deze kras-doffer komt uit een doffer wat een kruising is van Steketee x Polder via Albert Klaassen en Steketee met een vleugje Hagens via Klaas Sturris. De moeder van deze Albi-duif komt uit een doffer van Piet Heikamp met een duivin van Mijnis Gijsen. In deze duivin zit soort van Saarloos (50%), Jo Lardenoye en Jan de Wijs.

13-572

Op Orange hadden Tom en Bianca wederom 9 duiven mee en 2/3e deel had prijs. In de Afdeling 7 Midden Nederland had de eerste duif de 18e prijs tegen 960 duiven. In sector 3 was het goed voor de 67e prijs tegen 3.861 duiven. Deze eerste duif is uiteraard weer een doffer, ‘de 572′. Dit keer is het een Kraswitpen van  2013. Vorig jaar was deze duif op Orange ook al een mooie prijs met de 16e prijs in Afdeling 7 Midden Nederland tegen 1.145 duiven. Verder won hij al mooie prijzen op Perigueux en Bergerac en een prijsje op Aurillac. De vader van deze doffer heeft een hoog Van Zomeren-gehalte (Alex is een duivenvriend van Tom en Bianca) met een vluegje Jan Rothuizen en Gebroeders van den Heuvel. De moeder van deze Orange-topper komt uit het Kweekkoppel. Dit koppel bestaat uit een doffer van Saarloos en een Steketeeduivin via Cees Nijdeken.

08-99 kweekduivin Nijdeken

Steketee-duivin via Cees Nijdeken

Stamopbouw en het hokbestand

De basis van de huidige stam van deze Tielse Toppers zijn vooral duiven van Piet Heikamp. Rechtstreeks, maar ook via duiven van  wijlen de Gebroeders Van den Heuvel uit Tiel. Verder hebben Tom en Bianca duiven van Mijnis Gijsen en Albert Klaassen erbij gehaald. Het beste koppel op dit moment bestaat uit een late jonge duivin (2008) van Cees Nijdeken (soort Steketee) met een Saarloos-doffer (via Martens uit Waspik, zie hoofdfoto). Daarnaast hebben ze een duifje van Alex van Zomeren van het soort Cor de Heijde. De vliegploeg van Tom en Bianca bestaat uit 38 weduwnaars: 12 jaarlingen, 12 tweejarigen, 14 oude bewezen duiven. Hieronder zitten 7-8 dagfondduiven. Daarnaast hadden ze eerst 12 koppels en nu nog 8 kweekkoppels, o.a. drie eigen goede vliegers. De kweekmethode is kruisen met goed x goed. De Heikamp duiven blijven zo veel mogelijk bij elkaar.

Cahors en Bergerac

In het laatste weekend van juli werd Cahors gevlogen. Wederom hadden de toppers uit Tiel 9 duiven mee. Ruim de helft hadden prijs (33e, 77e, 101e, 116e en 124e tegen 1.168 duiven). De eerste duif had de 151e in de sector 3 tegen 4.407 duiven. De eerste duif was ‘de 204’ van 2012. Deze regelmatige prijsvlieger won al eerder prijzen op Perigueux, Bergerac en Albi. Zijn vader komt uit een doffer van Jan Rothuizen met een duivin van Gebr. van den Heuvel. De moeder van deze Donkerkras komt uit een doffer van Piet Heikamp met een duivin van Mijnis Gijsen.

14-012

De laatste vlucht van het seizoen was Bergerac en telde alleen voor het Kampioenschap van de Afdeling 7. Tom en Bianca hadden dit keer 11 duiven mee en wederom haalden ruim de helft de prijzen. De eerste duif won de 34e prijs tegen 1.405 duiven. De eerste duif was ‘de 012’ van 2014. Deze doffer won prijs op Orange, Perigueux en Bergerac. De vader van deze donkere krasdoffer is veelal van het basissoort van Tom en Bianca. Hierin zit ook een goede duivin van Henny Wennekes. De moeder van de eerste duif van Bergerac is een mengeling van de duiven van Mijnis Gijsen, Piet de Vogel, Steketee en St. Weisz.

 

Tot Slot

De voeding van de duiven is bij deze liefhebbers van de Hogestraat heel eenvoudig. Ze krijgen voer van Van Robays met op de laatste dagen wat extra snoepzaad en pinda’s. Om de 4-5 weken krijgen de duiven een geelpil en de duiven krijgen met regelmaat Proback 1000 van Brockamp. De duiven worden wel regelmatig gecontroleerd door de dierenarts (meten is weten).

Bianca en Tom van Dee

Tom en Bianca genieten samen van de duiven. Het thuiskomen van de duiven vinden ze het mooist. Neem nu de laatste Bergerac. Tom: ‘We hadden 11 ingekorfd in plaats van 10. We stonden bovenaan in de afdeling. Met 11 duiven telt de tweede duif ook voor 10% mee … we moesten dus wel een tweede duif draaien. De regen kwam met bakken naar beneden. De eerste duif kwam pal uit het oosten. Het werd wat droger en toen kwam vrij snel de tweede … een jaarling! Dat was geweldig … de missie was geslaagd!’ Tom en Bianca hebben een paar dagfondduiven van broer Rini en Comb. Kruk-van Tuil. Tom tot slot: ‘Invliegduiven moeten we afschaffen, omdat we dan grotere concoursen krijgen in het verenigingsspel. In de duivensport hebben we elkaar nodig. Vooral in de club!’ Tom en Bianca … bedankt voor de gezellige middag en de openheid over de manier van spelen met jullie duiven!

jaco-handtekening