Tekstvak: Tom & Bianca van Dee, Tiel, wederom Kampioen Marathonvluchten Afd. 7 (Deel 1)
3 mei, 2018


De unieke werkgebieden zijn zo’n 20 jaar geleden gestart. De bedoeling was het vervoer makkelijker geregeld zou worden. Maar wat vooral belangrijk was (voor de liefhebbers), dat liefhebbers uit één woonplaats niet in drie verschillende afdelingen lid zouden zijn. Deze periode was ook de start van afdeling 7 Midden Nederland. In deze afdeling is nog niet eerder gelukt dat een liefhebber tweemaal achter elkaar kampioen marathonvluchten werd. Dit staaltje van topklasse hebben Tom en Bianca van Dee uit Tiel nu wel voor elkaar gekregen. In 2016 hadden vader en dochter al een topjaar en konden ze zich niet voorstellen dat het beter kon. In 2017 bewezen hun duiven dat ze nog niet aan hun top zaten het eerste kampioensjaar. Ze gingen nog een streepje harder en haalden voor het tweede jaar achter elkaar de titel Kampioen Marathonvluchten binnen. Een reden voor een nieuw bezoek aan het land van Flipje.

De liefhebbers
Het begin van de duivensportloopbaan van Tom van Dee was 45 jaar geleden. Zijn schoonvader Gradus Smit was Toms eerste inspirator. Tom: ‘Bij hem verzorgde ik de duiven als het nodig was. In 1973 vanaf ons trouwen ben ik thuis begonnen met de duiven. Ik kreeg veel duiven van liefhebbers uit de omgeving.’ Met die duiven haalde Tom wel successen en had hij veel plezier. Op zijn huidige adres woont hij vanaf 1990. Vanaf die tijd werd meer en meer de overstap gemaakt richting de fond. De eerste echte marathonduiven kwamen van Piet Heikamp uit Zetten, aangevuld met wat duiven van Gijs Dolleweerd. Tom: ‘Op de verkoop in de club kocht ik een IJsbonte doffer van een Belg, die Kerkschot heette. Later koppelde ik deze doffer aan een duivin van Dijkhuizen uit Amersfoort. Uit dit koppel kwamen verschillende hele goede duiven uit zoals ‘de 32’.’ Deze doffer won altijd de 1
e of 2e prijs op vluchten als St. Vincent en Dax van Tiel tegen toppers als Van Tuil als Neerbos en zn, Adri van Zon en Peter van der Linden. Dat was begin jaren ’90. Vanaf die tijd was de grote fond de hoofdmoot bij Tom. De laatste jaren bestaat de combinatie uit vader Tom van Dee (64 jaar) en zijn dochter Bianca. Bianca is de steun bij het wegbrengen van de duiven, de administratie en voor de gezelligheid tijdens opwachten van de duiven. Sinds een kleine vijf jaar loopt Tom bij huis en verzorgt hij de duiven alleen. Het is voor hem een goede ontspanning.

St. Vincent en Perigueux
De duiven van Tom en Bianca doen het makkelijke vluchten en misschien nog wel beter op pittige vluchten. Het was wel makkelijk dat de omstandigheden niet veel uitmaken … zeker als je kampioen wilt worden over zes vluchten. Je hebt immers nooit een seizoen met alleen pittige vluchten of alleen makkelijke vluchten. 2017 bewees dat. Het seizoen startte met een pittige editie van St. Vincent. Tom en Bianca hadden 7 duiven mee en 6 vlogen er prijs (in het rayon, in de afdeling 5 en in de vereniging 4). Hun vroegste duif won de 39e nationaal St. Vincent tegen 3.093 duiven. Dit was ‘de 14-008’. Na dit seizoen is deze doffer omgedoopt in ‘De Beste’. Verderop in het verhaal wordt duidelijk waarom. ‘De Beste’ vloog in de afdeling de 10e prijs tegen 1.061 duiven. De vader van ‘De Beste’ komt voor 50% van het soort van Mijnis Gijsen (waaronder zus 1e nationaal Bergerac), voor een kwart van Jan Polder (Zoon ‘Proud Mary’) en voor de rest uit de oude stam van Tom en Bianca. In de moeder van ‘De Beste’ zit ook de zoon van ‘Proud Mary’ en de zus van de 1e nationaal Bergerac. Kortom de oma’s van ‘De Beste’ zijn volle zussen. De opa van moederskant is een kruising van duiven van Mijnis Gijsen (uit ‘Magic White Pen’ en ‘Miss Kobe’)  en Albert Klaassen (‘Lady Bianca’ uit ‘De Meeuw’ maal ‘De Mistral’). ‘De Beste’ won later in het seizoen een 7e van Dax in de afdeling tegen 772 duiven. Met een 45e Bergerac tegen 1.777 duiven erbij werd hij Duifkampioen van de Afdeling 7.
Dat 2017 een seizoen was met wisselende omstandigheden bewees Perigueux. Op deze vlucht zat de wind er achter en werden er hoge snelheden behaald. De eerste duif van Tom en Bianca was ‘de 844’ van 2015. Hij won de 45e NU Perigueux tegen 7.142 duiven. Een hele dikke 1:100 prijs! Dat zijn de duiven waarmee je verder kunt kweken (zeg ik altijd en met mij nog wat anderen). In de afdeling won hij de 14e tegen 1.870 duiven. Tom en Bianca hadden 10 duiven mee en 4 prijzen. ‘De 844’ komt uit twee duiven afkomstig van Mijnis Gijssen uit Echteld. De vader is een kruising tussen een doffer van Willy Looymans en een duivin van Jan Polder (kleindochter Erik). De moeder komt uit een doffer van Saarloos en zn en een duivin van Jan de Wijs en zn, die ook de moeder van de duifkampioen 2007 van de GOU is. ‘De 844’ won ook de 91e Orange tegen 924 duiven.

De voorbereiding op het seizoen
Op 3 maart (vanwege de kou een week uitgesteld) startte het seizoen voor Tom en Bianca. De duiven werden toen voor de eerste ronde gekoppeld. De duiven brachten samen een jong groot tot een dag of 15-16. Daarna gingen de jongen met de duivin eraf. Vanaf dat moment zaten de duiven op weduwschap. De jaarlingen werden vanaf de tweede vlucht ingespeeld. De oude duiven worden eerst een paar keer zelf weggebracht en dan is de eerste oefenvlucht St. Quentin (250-260 km). Dit inspelen loopt door tot en met de eerste dagfondvlucht (alleen de jaarlingen). Daarna worden er ploegjes gemaakt. De doffers van 3 jaar en ouder gaan naar St. Vincent en later Dax. De twee-jarigen gaan naar Perigueux en later naar Orange, Bergerac of Cahors. De jaarlingen worden goed ingespeeld op de eendaagse fond en krijgen één marathonvlucht (Orange of Bergerac). Verder hebben deze toppers uit Tiel 7 duiven voor de eendaagse fond. Deze zeven duiven kunnen op dit onderdeel goed mee in de top van de vereniging en het rayon.

Het hok
In de tuin staat 9 meter duivenhok. 6 meter is voor de weduwnaars en 3 meter is voor de jongen. Het hok is een aantal jaren terug wat aangepast. De verluchting is zo gemaakt dat er een schoorsteen-effect is ontstaan. Er zitten onderin roosters en de ‘vuile’ lucht wordt bovenin de nok afgevoerd. Dat verbeterde gelijk de prestaties.

… wordt vervolgd …

vanaf de start van afdeling 7 Midden Nederland is het niet veel gegeven om tweemaal achter elkaar kampioen Marathonvluchten te worden. Dit staaltje van topklasse hebben Tom en Bianca van Dee uit Tiel nu wel voor elkaar gekregen. In 2016 hadden vader en dochter al een topjaar en konden ze zich niet voorstellen dat het beter kon. In 2017 bewezen hun duiven dat ze in het eerste kampioensjaar nog niet aan hun top zaten. Ze gingen het laatste volle seizoen nog een streepje harder en haalden voor het tweede jaar achter elkaar de titel Kampioen Marathonvluchten binnen. Een reden voor een nieuw bezoek aan het land van Flipje. Vorige week heeft u kunnen lezen over de start als liefhebber, het hok en de prestatieduiven van de vluchten St. Vincent en Perigueux. Vandaag kunt u het tweede deel van de reportage lezen.

Dax en Orange
‘De Beste’ was de eerste duif van Dax. Hij won de 18e nationaal Dax tegen 2.573 duiven. Op Dax hadden Tom en Bianca 6 duiven mee. Ze hadden 4 duiven in de prijzen … ruim voor de helft van de prijzen verdiend waren. Zoals gezegd was ‘de Beste’ de eerste duif van Dax. De vader van ‘De Beste’ komt voor 50% van het soort van Mijnis Gijssen (waaronder zus 1e nationaal Bergerac), voor een kwart van Jan Polder (Zoon ‘Proud Mary’) en voor de rest uit de oude stam van Tom en Bianca. In de moeder van ‘De Beste’ zit ook de zoon van ‘Proud Mary’ en de zus van de 1e nationaal Bergerac. Kortom de oma’s van ‘De Beste’ zijn volle zussen. De opa van moederskant is een kruising van duiven van Mijnis Gijsen (uit ‘Magic White Pen’ en ‘Miss Kobe’)  en Albert Klaassen (‘Lady Bianca’ uit ‘De Meeuw’ maal ‘De Mistral’).

Op Orange hadden de toppers uit Tiel 9 duiven mee. Ze hadden 7 duiven in de prijzen. De eerste twee duiven wonnen de 24e en de 27e prijs in de NU tegen 5.067 duiven. Ze waren de eerste liefhebber met twee duiven thuis. Hoe ging de vlucht, Tom? Tom: ‘Er waren een paar duiven gevallen en ik zei tegen Bianca: ik weet zeker dat er één door komt. De werkelijkheid was mooier dan de eerste gedachte. Rond 21.40 uur kwamen er twee achter elkaar. De eerste duif kwam altijd fluitend thuis van de dagfondvluchten. Van origine is het wel voor 75% een marathonduif. Die moest een keer een deurtje verder. De tweede was het jaar ervoor ook al vroeg van Orange.’ De eerste duif was ‘de 024’ van 2014. De vader van deze doffer won een 1eprijs van Cahors in het NIC en diverse andere mooie prijzen. Het is een halve dagfondduif via duivenvriend Alex van Zomeren. Verder stamt hij af van duiven van Jan Rothuizen, Gebr. van de Heuvel (soort Piet Heikamp), Wim van Herrewaarden en Ronald Geerdink. De moeder komt uit een doffer van Mijnis Gijsen (Polder x Wolters) en een duivin van Albert Klaassen (Chris van de Velden x Steketee). De tweede duif van Orange won vorig jaar de 19e van Orange in afdeling 7 tegen 1.145 duiven. In de vader zit soort van Jan Polder en Piet Heikamp. De moeder komt uit de Saarloos-(stam)doffer met een duivin van Mijnis Gijsen (zus 1e nationaal Bergerac).

Stamopbouw en het hokbestand
De basis van de huidige stam van deze Tielse Toppers zijn vooral duiven van Piet Heikamp. Rechtstreeks, maar ook via duiven van wijlen de Gebroeders Van den Heuvel uit Tiel. Verder hebben Tom en Bianca duiven van Mijnis Gijsen en Albert Klaassen erbij gehaald. Het beste koppel op dit moment bestaat uit een late jonge duivin (2008) van Cees Nijdeken (soort Steketee) met een Saarloos-doffer (via Martens uit Waspik). Daarnaast hebben ze een duifje van Alex van Zomeren van het soort Cor de Heijde. Dit jaar wordt er voor het eerst gevlogen met duiven van Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen. De verwachtingen zijn goed, maar je weet het nooit. De vliegploeg van Tom en Bianca bestaat uit 43 weduwnaars: 15 jaarlingen, 7 tweejarigen, 21 oude bewezen duiven. Hieronder zitten 7-8 dagfondduiven. Daarnaast hadden ze eerst 12 koppels en nu nog 12 kweekkoppels, o.a. zes eigen goede vliegers. De kweekmethode is kruisen met goed x goed. De Heikamp duiven blijven zo veel mogelijk bij elkaar.

Bergerac en Cahors
Op Bergerac pakten Tom en Bianca een oude getrouwe duif. Dit was ‘de 067’ van 2011. Hij won de 82e nationaal Bergerac tegen 6.219 duiven. Hij won al eerder in zijn carrière diverse kopprijzen, waaronder 4 maal op St. Vincent, maar ook op Cahors en andere vluchten vanuit Bergerac. Hij komt rechtstreeks uit de stamdoffer van Saarloos en zn. De moeder komt van Cees Nijdeken en is een 100% duif van Steketee. We zien in deze duif de Stayer, den Pau en Het Donkertje.
Cahors was de enige vlucht zonder echte kopduif. Ze begonnen met de 384e prijs tegen 5.676 duiven en hadden wel een mooi prijspercentage met 4 prijzen van de 6 gezette duiven.

De verzorging
De voeding van de duiven is bij deze liefhebbers van de Hogestraat heel eenvoudig. Ze krijgen voer van Van Robays en Koopman All-in-One van Beyers met op de laatste dagen wat extra snoepzaad en pinda’s. Om de 4-5 weken krijgen de duiven een geelpil en de duiven krijgen met regelmaat Proback 1000 van Brockamp. In het winterseizoen krijgen ze elke dag Bio Lugecol van Amanuel Oz. De bedoeling is om het in het seizoen viermaal in de week te geven. In combinatie met de BLT boost. De duiven worden wel regelmatig gecontroleerd door de dierenarts (meten is weten).

Tot Slot
Wat was jullie mooiste ervaring in 2017? Beiden: ‘Orange was de grootste kick. Daarnaast Dax en St. Vincent met ‘de 008’. Had ik goede verwachtingen van ‘de 008’ voor Dax, omdat hij het St. Vincent ook al zo goed deed. Hij liet het op Dax weer zien. Inmiddels is hij omgedoopt als ‘De Beste’. We hadden vorig seizoen heel weinig verliezen en dat is ook mooi!’ Wat zijn de verwachtingen voor 2018? Tom: ’Na het seizoen 2016 dacht ik: dit kan niet beter. Het ging in 2017 toch beter … heel verrassend. Nu in 2018 hoop ik dat die lijn wordt doorgezet.’ Ben je niet bang dat het minder gaat, omdat je bijvoorbeeld een paar (10%) meer duiven hebt? Tom: ‘Nee, want die zitten in een ander hok. Het goede hok zit net zo vol als andere jaren. Dat kan geen probleem zijn. De kweek gaat goed … de duiven zien er goed uit, waarom zou het minder moeten gaan. Maar … we beginnen allemaal weer op NUL.’ Tom gaat verder: ‘Jaarlingen ben ik voorzichtig mee. Ze worden ingevlogen op de dagfond en dan gaan sommigen nog naar Bergerac. Als twee-jarigen krijgen ze twee kortere vluchten en als drie-jarigen gaan ze pas boven de 1.000 km. Zo kunnen ze als 7-jarige hier nog goed mee. We hebben geen aparte ploegen voor de vluchten boven en onder de 1.000 km. De duiven moeten in principe allemaal St. Vincent en Dax aan kunnen.’
Tom en Bianca, bedankt voor de gezellige ochtend, de gastvrijheid en de openheid. Ik hoop dat jullie in 2018 de lijn van de laatste twee jaar door gaan zetten. Veel succes!!!!

 

Tom & Bianca van Dee, Tiel, wederom Kampioen Marathonvluchten Afd. 7 (Deel 2 en Slot)